Geluid

Geluid onder water

Onder water horen wij de dingen niet zoals het “hoort”.
Een motorboot lijkt vlakbij en uit alle richtingen te komen.
Hoe komt dat eigenlijk?

De snelheid?

Het geluid beweegt zich voort in een golfbeweging. De tussenstof waarin het geluid zich voortplant neemt zelf deel aan deze golfbeweging. Daarom is de snelheid van het geluid afhankelijk van de tussenstof.

SNELHEID VAN GELUID
TUSSENSTOF SNELHEID
LUCHT +- 330 m/sec.
WATER +- 1.435 m/sec

 

De snelheid van geluid bedraagt 330 meter per seconde in de lucht maar zij vergroot met 0,6 m/sec voor elke graad celcius boven 0 °C.

De snelheid van geluid in water bedraagt 1.435 meter per seconde. Dit is dus meer dan 4 keer zo snel als de snelheid in lucht. Het geluid draagt ook verder onder water dan in lucht. Dit maakt het mogelijk voor dolfijnen en walvissen om over serieuze afstanden met elkaar te communiceren. Vooral de lage toonsoorten (walvissen, motorgeluid) kunnen erg ver dragen.

Hoe geluid maken?

Als we onder water geluid willen maken, dan zitten wij met een probleem. Onze stembanden wekken het geluid op door de lucht te laten trillen. Deze trillende lucht botst tegen het water en kan de trilling slechts voor een klein gedeelte doorgeven aan dit nieuwe milieu. Willen wij toch geluid maken, dan moeten wij de geluidsgolven opwekken rechtstreeks in het water. Wij kunnen dit doen door met harde voorwerpen op elkaar te slaan (stenen, duikmes tegen duikfles,…).

Uit welke richting komt het geluid?

Boven water hebben wij hier geen probleem mee. Het ene oor ontvangt de geluidsgolven eerder dan het tweede. Hierdoor kunnen wij uitmaken of het geluid van links of rechts kwam.

Onder water is het geluid echter 4 keer sneller, te snel voor onze oren om nog een verschil tussen links en rechts te maken. Het geluid lijkt van alle kanten tegelijk te komen. Daar komt bij dat ons lichaam voor een groot gedeelte uit water bestaat. Ons lichaam vangt de golven dus ook op hetgeen het voor onze oren niet makkelijker maakt.

Hoe luid klinkt geluid onder water ?

Onder water komt het geluid 4 maal sneller en sterker aan als boven water.
Hierdoor denken wij dat de geluiden veel sterker en dichterbij zijn