Vinnen

De vinnen


De vinnen die bij de basisuitrusting aangeschaft worden voor gebruik in het zwembad zijn van een ander type dan de vinnen die meestal voor het duiken in buitenwater gebruikt worden in combinatie met schoentjes.
De “zwembadvinnen” zijn meestal kleiner en hebben aangegoten schoenen waar men met blote voeten in gaat.
De vormgeving gaan wij hier niet op in omdat dat per merk weer kan verschillen en de eigenschappen derhalve ook anders worden. De fabrikant heeft dat uitvoerig omschreven in de folders. Voor het zwembad voldoen eenvoudige vinnen prima. Waar wel op gelet dient te worden is, dat de pasvorm goed is. Knellende vinnen gaan erg zeer doen en geven zelfs blaren.
Let ook op de opening waar de tenen door steken. Als de rand van het rubber precies over de nagelriemen valt geeft dit zeer waarschijnlijk pijnlijke plekken.
Net als bij het neusstuk van de bril voel je dit niet goed bij het passen, maar wel na een uur zwemmen!

 Een veelvoud aan merken, modellen en eigenschappen.
Probeer uit in het water! Materiaaltechnisch moet gelet worden op de sluiting. Eenvoud is troef. De eenvoudige gesp waar de band doorheen gehaald is kan eigenlijk niet stuk. Er zijn geen bewegende delen.
Snelsluitingen van kunststof worden al kwetsbaarder, maar vergemakkelijken het aan en uitdoen.
Let op de bevestiging van de clip of gesp aan de vin zelf. Dit moet robuust zijn uitgevoerd. Erg belangrijk is een goede maat die aangepast is op de schoenen.
Op cruciale momenten, met name tijdens bootduiken in de golven moeten de vinnen snel van de schoenen genomen kunnen worden om vlot aan boord te kunnen komen.
Maar ook in Zeeland is worstelen om de vinnen uit te krijgen niet prettig als er wat golven op de dijk staan.

Hieronder kunt u doorklikken voor meer uitleg over duikmaterialen en waar op te letten.

  1. Duikbril
  2. Snorkel
  3. Vinnen
  4. Duikfles
  5. Trimvest
  6. Ademautomaat
  7. Duikpak
  8. Loodgordel
  9. Manometer
  10. Duikcomputer