Trimvest

Het trimvest

Technisch gezien dient het trimvest in alle eenvoud alleen voor het uittrimmen onder water (zweven) en ook als drijfvermogen aan de oppervlakte.
Het grote aanbod met een verscheidenheid aan uitvoeringen maakt een keuze weer lastig.
Let bij het bekijken van de producten op het materiaal.
De zwaarte van het weefsel wordt uitgedrukt in “denier”. Als houvast : 1000 denier is een stevig materiaal.
Let ook op de D ringen aan het vest. Het aantal hoeft niet groot te zijn, maar voldoende om de normale uitrustingsstukken aan te haken. D ringen van kunststof zijn niet aan te bevelen. Meer dan eens breken deze ringen en je zult je dure lamp er maar aan hebben hangen. Onder normale omstandigheden valt dit nog wel mee, maar bij bootduiken, waar de vesten in de zodiac gehesen worden wordt vaak niet zo nauw gekeken!
Let er bij andere uitrustingsstukken overigens op dat kunststof karabijnhaken hetzelfde nadeel hebben als de kunststof D ringen.! Gebruik liever RVS onderdelen.
Let op het juiste drijfvermogen van het vest! Vaak is dit op een label in de zak van het vest terug te vinden. Dit gaat vaak samen met de maat van het vest, en is erg belangrijk.
Een ander verschil tussen trimvesten kan het binnenwerkzijn. Hiermee wordt bedoeld het opblaasbare gedeelte van het vest. Er zijn (meestal duurdere) vesten waarbij sprake is van een los opblaasbaar gedeelte, dat vervangen kan worden als het lek zou raken.
Reparatie van een lek geraakt vest zonder los binnenwerk is erg moeilijk.
Een andere keuze is tegenwoordig de mogelijkheid van geïntegreerd lood. Hierbij wordt het lood, of een deel ervan, in het vest gedragen.
Het voordeel ten opzicht van de loodgordel is bijvoorbeeld dat het gewicht de rug niet belast.
Kijk of het “uitwerpsysteem” betrouwbaar is. Ervaring van andere duikers met zo’n systeem is waardevol.
Simpele aandachtspunten bij een trimvest zijn de zakken.
Let op of de sluiting goed is, en of deze gemakkelijk geopend en gesloten kan worden met handschoenen aan.
Het is ook erg handig dat je je hand in de zak kunt steken om er iets uit te pakken of iets in te stoppen. Dat lijkt een onnozel iets, maar heel vaak lukt dat niet goed omdat de positie van de zak zodanig is dat wanneer het vest opgeblazen is deze simpele handeling erg moeilijk is.
Meer uitgebreide trimvesten kunnen een pony bottle hebben die in noodsituaties gebruikt kan worden voor ademlucht en/of het opblazen van het vest. Er wordt hier verder niet op ingegaan.

Hieronder kunt u doorklikken voor meer uitleg over duikmaterialen en waar op te letten.

  1. Duikbril
  2. Snorkel
  3. Vinnen
  4. Duikfles
  5. Trimvest
  6. Ademautomaat
  7. Duikpak
  8. Loodgordel
  9. Manometer
  10. Duikcomputer