Snorkel

De snorkel

Bij de snorkel zijn een paar punten van belang.
Op de eerste plaats de lengte. De snorkel mag niet te lang zijn. Bij alle goede merken zal dit overigens niet het geval zijn. De buis moet gewoon open zijn aan de bovenkant en niet afgesloten door balletjes enz. Ook dit zal bij de goede merken niet het geval zijn.
De uitvoering kan nog wel wat verschillen.

 • De meest eenvoudige uitvoering is een gladde buis die met een bocht naar het mondstuk gaat.
 • De bevestiging voor de bril is hier vaak een eenvoudig lusje dat om de brilband gaat.Een dergelijke snorkel voldoet prima en kost niet veel.

Wat duurdere snorkels hebben vaak een clipbevestigingvoor aan de brilband, die het los en vastmaken aan de brilband makkelijker maakt.
Een ander verschil dat de snorkel wat duurder maakt kan een loosklep zijn aan de bocht van de snorkel. Deze maakt het leegblazen gemakkelijker, het kost minder kracht om de snorkel leeg te blazen. Voor de snorkelaar plezierig, maar als uitrustingsstuk bij het duiken niet nodig.

Alle extra’s aan de snorkel maken hem groter waardoor je sneller ergens achter blijft haken. De snorkel wordt bij het duiken erg weinig gebruikt, en hoe compacter de snorkel is hoe beter. Er zijn zelfs opvouwbare snorkels in de handel om gemakkelijk in het trimvest meegenomen te kunnen worden.

Hieronder kunt u doorklikken voor meer uitleg over duikmaterialen en waar op te letten.

 1. Duikbril
 2. Snorkel
 3. Vinnen
 4. Duikfles
 5. Trimvest
 6. Ademautomaat
 7. Duikpak
 8. Loodgordel
 9. Manometer
 10. Duikcomputer