Duikpak

Het pak

Meestal zal het pak het eerste onderwerp van gesprek zijn.
De eerste vraag is:
wordt het een nat pak (wetsuit) of een semi- droog pak?Het droogpak is niet geschikt voor een beginnende duiker en laten we hier buiten beschouwing. Het verschil zit in het feit dat een nat pak meer “spoelt”. Dat wil zeggen dat er gemakkelijker vers water in het pak kan stromen waardoor het lichaam sneller afkoelt. Bij het duiken in warm water is dit geen probleem, maar in koud water niet aangenaam.In kouder water is een semi-droogpak dus in het voordeel omdat dit type pak seals heeft bij de enkels en de polsen die het “spoelen” tegen gaan. Het opgewarmde water in het pak blijft beter op zijn plaats en zorgt voor isolatie.
Dan speelt ook de dikte van het neopreen een rol.
De verschillende merken hebben meestal een mooie tabel met isolatiewaarden om een goede keuze te maken met betrekking tot de verschillende watertemperaturen.
Een goed pak is belangrijk, zeker wanneer in kouder water gedoken wordt. Afkoeling kan gevaarlijk zijn, maar zeker onaangenaam.

Verder is de pasvorm essentieel. Het pak mag niet te ruim zitten, omdat door een grotere hoeveelheid water in het pak op die plaatsen ook sprake zal zijn van een snellere afkoeling van het lichaam. Een te strak pak zit niet lekker, ontneemt je een stuk bewegingsvrijheid, en kan resulteren in een squeeze van de huid.

 

Hieronder kunt u doorklikken voor meer uitleg over duikmaterialen en waar op te letten.

  1. Duikbril
  2. Snorkel
  3. Vinnen
  4. Duikfles
  5. Trimvest
  6. Ademautomaat
  7. Duikpak
  8. Loodgordel
  9. Manometer
  10. Duikcomputer