Duikfles

Persluchtflessen

Stalen flessen:

Uitwendige coating:

Gegalvaniseerd (= met een dunne laag bedekken) met zink.

Door stoten en vallen kan deze laag eraf “butsen” en kan de fles gaan roesten.  Door een flesnet te gebruiken kan dit voorkomen worden.  Ga je de fles overspuiten gebruik dan een verf die de zinklaag niet aantast.

Inwendige coating:

Vroeger gebruikte men een soort vet/olie laag die hard werd. Tegenwoordig wordt een “lak” of kunststof laag gebruikt.  Deze laag slijt na een aantal jaren en moet dan afgeschuurd en vervangen worden.

Corrosie (roest):

Een stuk blank staal dat in contact komt met (zout) water en lucht is in enkele maanden weggeroest!!!  De beide coating lagen beschermen de fles hiervoor en zijn dus heel belangrijk.

Aluminium flessen:

Puur aluminium is te zwak om de hogedruk te weerstaan, daarom is een aluminium legering gebruikt die sterk genoeg is om de hogedruk te weerstaan en die toch de voordelen van aluminium heeft.  Aluminium roest niet zoals staal roest.

Corrosie:

het aluminium roest niet maar gaat een reactie aan met de lucht en -vormt dan een soort wit poeder.  Dat poeder (aluminium oxydatie) &beschermt” het aluminium voor verdere oxydatie. Een speciale glazuur biedt afdoende bescherming. Polyurethaan verf op alcohol basis, de alcohol verdampt tijdens het spuiten terwijl de verf hard wordt.

GevoIqen van corrosie;

In stalen flessen vormt de roest “putten” en gaat op die plaatsen vrij snel door de wand heen, met name omdat de wanden vrij dun zijn (± 3 mm).  Een lichte roestlaag kan vrij makkelijk worden verwijderd bij een servicebeurt en veroorzaakt weinig schade. Als de roest pas na een flinke tijd onderkent wordt kan de schade zeer ernstig zijn en zal de fles mogelijk afgekeurd worden!

De roest in de fles kan ook beschadigingen aan de automaat oorzaken en in ernstige mate zelfs de duiker verwonden.duiker 02 arme lucht (uiteraard pas bij een fles die aan de binnenkant compleet verroest is … ) in waardoor de duiker bewusteloos kan raken.

In aluminium flessen zal de corrosie veel minder ernstig zijn vanwege de “beschermende” laag poeder, wel is het mogelijk dat het poeder de automaat begint te verstoppen.

Corrosie verwijderen:

Aluminium flessen:

Aan de buitenzijde: met aluminiumwol (staalwol, maar dan anders of zacht schuurpapier, daarna overspuiten met de speciale glazuur polyureathaan.

de binnenzijde: spoelen met gedistilleerd water en zeer goed drogen met warme lucht. Bij ernstige beschadigingen de fles laten keuren bij een servicestation en eventueel hydrostatisch laten testen.

Stalen flessen:

Buitenzijde: beste methode is licht zandstralen (zo wordt tot in “Poriën” van het staal gereinigd) en overspuiten met de juiste verf.

binnenzijde: alleen door een servicestation, de fles wordt dan half gevuld met een zoutzuur oplossing en “geschud”.  Daarna moet er een nieuwe coating ingespoten worden.

Vergiftiging:

Koolmonoxyde (CO) vergiftiging, zwarte spikkels.
Fles aanbieden voor reiniging.

Vocht uit de fles houden:

nooit de fles helemaal leeg ademen.
noot de fles snel helemaal leeg laten lopen.(Condens vorming door het sterk afkoelen van de lucht.)
Altijd de eerste trap droog monteren op de kraan. (Eerst beetje lucht uit de kraan laten lopen alvorens de eerste trap te monteren.,)
De flesvoet af en toe van de fles verwijderen na het spoelen. (Vocht ertussen kan in krassen geperst worden en daar gaan roesten, alleen voor flessen zonder flesnet …

juiste behandeling en onderhoud:-

afspoelen na gebruik en voor opslag.
niet de fles overvullen (Metaal zwakte.).
voorkom ruwe behandeling.
Geen volle flessen in de opslag.
(20 tot 50 bar in de fles laten zitten)
Altijd flessen rechtop bewaren
Bij verdachte geur of aanblik de fles laten inspecteren.
Toch water in de fles maar geen roest, drogen met warme lucht nog beter is een service beurt.
Bij vullen uit buffers of met grote snelheid fles in water (Bij te snel stijgen van de druk tijdens het vullen ontstaat veel warmte.)
Visuele inspectie (Jaarlijks)
Hydrostatische keuring (elke vijf jaar)

 

Hieronder kunt u doorklikken voor meer uitleg over duikmaterialen en waar op te letten.

  1. Duikbril
  2. Snorkel
  3. Vinnen
  4. Duikfles
  5. Trimvest
  6. Ademautomaat
  7. Duikpak
  8. Loodgordel
  9. Manometer
  10. Duikcomputer