Duikcomputer

Verschillende duikcomputers

Welke duikcomputer je kiest hangt af van het soort duiken dat je wilt maken.
Een ervaren duiker die ook technische duiken maakt, stelt andere eisen aan zijn duikcomputer dan een beginnende duiker of iemand die alleen op vakantie duikt. Natuurlijk is het als beginnende duiker wel belangrijk om na te denken over welke duiken je in de toekomst wilt gaan maken. Als je daar een idee van hebt, kun je in combinatie met het budget dat je hebt, een keuze gaan maken uit een ruim aanbod van duikcomputers.

We kunnen een indeling maken in drie categoriën:

 • entry-level duikcomputers
 • middenklasse duikcomputers
 • high-end duikcomputers.

Alle fabrikanten van duikcomputers bieden computers aan in alledrie de klasses.

De belangrijkste functies: entry-level duikcomputer

Een duikcomputer die geschikt is voor beginnende duikers en duikers die vooral tijdens hun vakantie duiken, is één van de entry-level duikcomputers. Deze duikcomputer beschikt over alle belangrijke basisfuncties.
Alle computers geven diepte, duiktijd, geen decompressielimiet en watertemperatuur weer. Sommige zijn voorzien van een fluoriscerend display, andere hebben een ingebouwd ledlampje om het scherm te verlichten. Vrijwel alle duikcomputers op entry-level zijn ook geschikt voor duiken met Nitrox.
Een instapmodel duikcomputer beschikt over alle functies die de meeste duikers nodig hebben.

Bij de keuze voor welke duikcomputer je kiest, kan de afleesbaarheid van het scherm van groot belang zijn.
Kijk goed naar de grote van de cijfers en het contrast tussen de cijfers en het display.

De meeste duikcomputers in het instapniveau zijn uitgevoerd in een wrist-top ofwel polsmodel.
Er zijn grotere modellen die duidelijk afleesbaar zijn en vaak in verschillende kleuren geleverd kunnen worden. En er zijn kleinere modellen die ook in het dagelijks leven als horloge gebruikt kunnen worden.

De bekendste voorbeelden van entry-level duikcomputers zijn de “Suunto Zoop Novo” en de “Aqua Lung I200”

Medium level: gevorderde duikers met meer specifieke eisen

Voor meer gevorderde duikers zijn er de medium level of middenklasse duikcomputers. Deze zijn bijvoorbeeld buiten de functies van de entry level computers ook voorzien van een digitaal kompas of er zijn meerdere gasmengsels instelbaar.
Voorbeelden hiervan zijn de Suunto Vyper Novo en de Mares Smart.

Middenklasse duikcomputer zijn geschikt voor gevorderde duiker die meer eisen stellen aan hun duikcomputer dan een beginnende duiker. Je kunt vrijwel altijd met meerdere gassen duiken en kunt daarnaast gebruik maken van slimme functies en mogelijkheden, zoals een ingebouwd digitaal kompas. Voorbeelden van duikcomputers op mid-level zijn de Mares Smart en de Suunto Vyper Novo.

High-end duikcomputers voor technische duikers

High-end duikcomputers zijn geschikt voor zeer gevorderde duikers die lange, diepe duiken maken. Ze zijn ook geschikt voor technische duikers die vaak aanzienlijk meer eisen hebben dan de beginnende duiker. High-end duikcomputers zijn voorzien van slimme functies en mogelijkheden en hebben een prachtige vormgeving. Voorbeelden van high-end duikcomputers zijn de Suunto EON Steel en de Suunto DX

Hieronder kunt u doorklikken voor meer uitleg over duikmaterialen en waar op te letten.

 1. Duikbril
 2. Snorkel
 3. Vinnen
 4. Duikfles
 5. Trimvest
 6. Ademautomaat
 7. Duikpak
 8. Loodgordel
 9. Manometer
 10. Duikcomputer