Duikbril

De duikbril  

Alhoewel het bij eigenlijk alle goede merken duikbrillen altijd gemonteerd is, moet er op gelet worden dat de bril voorzien is van veiligheidsglas. Dit is altijd te zien op het glas doordat er het woord TEMPERED op aangebracht is.
De goede duikzaken verkopen overigens eigenlijk niet anders.
Kijk naar de bevestiging van de hoofdband: lijkt het een solide constructie, en is de band gemakkelijk te verstellen? Let op het zicht door de bril. Hoe kleiner de glazen, en/of hoe dieper de bril, hoe minder zicht heb je naar boven, beneden en opzij zonder het hoofd te hoeven verdraaien. Vooral het zicht naar beneden is erg belangrijk. Je kin kan niet verder dan de borstkas gekanteld worden. Bij kleine glazen is het dus niet mogelijk om het lichaam naar beneden te zien en dus ook je uitrustingsstukken die zich daar bevinden niet! Hier moet dan alles op de tast gebeuren! Er zijn brillen op de markt die dit probleem behoorlijk opgelost hebben. (bv Big Eyes van Cressi)

Denk eraan dat een bril met een groot volume minder snel geklaard is dat een type met een kleiner volume.

Erg belangrijk is vervolgens dat de bril goed gepast wordt. Goed passen betekent plezierig dragen en wat niet minder belangrijk is: geen lekkage waardoor om de haverklap de bril “geklaard” moet worden. (het water er uit blazen). Bij het passen wordt de bril zonder de band om het hoofd te doen tegen het gezicht gezet, waarna door inademen door de neus de bril tegen het gezicht gezogen wordt. Bij een goede passing, waarbij dus ook geen lekkage optreed, zal de bril bij het inhouden van de adem op het gezicht “geplakt” blijven wanneer men de bril loslaat.

Let vervolgens op het neusstuk.
Dit moet ruim genoeg zijn om niet op de neus te knellen.
Er moet voldoende ruimte zijn voor de neus. Geringe druk op een bepaalde plaats, vooral op de bovenkant van de neus, voel je in eerste instantie niet erg, maar wanneer je de bril een tijdje op hebt tijdens het duiken kan dit behoorlijk gaan irriteren en pijn doen.

Hieronder kunt u doorklikken voor meer uitleg over duikmaterialen en waar op te letten.

  1. Duikbril
  2. Snorkel
  3. Vinnen
  4. Duikfles
  5. Trimvest
  6. Ademautomaat
  7. Duikpak
  8. Loodgordel
  9. Manometer
  10. Duikcomputer