Duikmaterialen

Het persluchtduiken is een materiaal-intensieve activiteit.
Je kunt daarom je begrip van de duiktheorie niet als compleet beschouwen zonder een grondige kennis over dit vitale onderwerp.

Het materiaal dat gebruikt wordt door dukers varieert van uitrustingsstukken die het duiken makkelijker maken, zoals onderwaterlampen en duikmessen, tot essentiele materialen zoals duikpakken en trimvesten en tot technische hoogstaande, leven-ondersteunende materialen zoals flessen en automaten.

Het onderwerp wordt gecompliceerder door de steeds verdergaande toepassing van computertechnologie en de ontwerpen van de moderne duikapparatuur.

Jammer genoeg hebben veel duikers de neiging om niets meer over hun materiaal te leren dan absoluut noodzaklijk is, veroorzaakt door de schijnbare complexiteit, omdat ze geloven dat ze niet technisch genoeg zijn. Dit is een misvatting. Je hoeft geen storingsmonteur of een ontwerpingenieur te zijn om de werking van de moderne duikmatreialen te begrijpen. De basis principes zijn eigenlijk erg simpel. Daarnaast is het belangrijk dat je begrijpt hoe de duikapparatuur werkt, niet de technische details ervan.

De markt in duikuitrustingen is dermate breed geworden, dat we hier slechts zullen volstaan met enkele aanwijzingen die bij de aanschaf en onderhoud van belang zijn.
De uitrusting kan in verschillende prijsklassen aangeschaft worden. De verschillen kunnen veroorzaakt worden door kwaliteitsverschil, maar ook door het meer of minder uitgebreid zijn van de uitrustingsstukken.
Denk hierbij aan veiligheidsvoorzieningen, bevestigingen etc. Vervolgens komt ook een verschil in smaak en opvatting over hoe een goede en veilige uitrusting er uit zou moeten zien aan de orde. Het is dus voor een beginnende duiker erg moeilijk om een perfecte keuze te maken. Oriënteren door te praten met ervaren duikers geeft de mogelijkheid voor jezelf een beeld te vormen van wat voor duiker je waarschijnlijk zult zijn. Daarmee wordt bedoeld: wat voor duiken denk je te gaan maken, en waar, en hoe vaak denk je te gaan duiken. Het zal duidelijk zijn dat een duiker die per jaar meer dan 100 duiken maakt gebaat is bij een duurzaam product en dus sneller hoge eisen stelt bij het onderwerp duurzaamheid. Verder zal ook het budget een belangrijke rol gaan spelen.

Doen

  • Spoel je duikmateriaal na iedere duik af met leidingwater, vooral zout en chloor zijn slecht voor je kostbare materiaal. Gebruik bij voorkeur een aparte spoelbak voor je duikcomputer, ontspanners en foto apparatuur.
  • Laat je materiaal steeds goed drogen voor je het opbergt en bewaar het op een droge koele plaats.
  • Controleer je materiaal regelmatig op onregelmatigheden, zoals scheurtjes in slangen of siels. Ook batterijen controleer je best regelmatig zodat je ze tijdig kan opladen of vervangen.
  • Laat je technische materialen regelmatig nakijken en reinigen  door een herkende dealer.
  • Laat na een duik een weinig lucht in je trimvest of wing, dit verkomt verkleven van de binnenkant.

Niet doen

  • Laat je materiaal niet in de volle zon drogen! vooral je neopreen pak is hier gevoelig voor.
  • Gooi je materiaal nooit gewoonweg op een hoop, veel materialen zijn erg gevoelig. Een loodblok die op je computer, duikpak,… terecht komt kan vervelende schade aanrichten.
  • Pruts niet zelf zonder de nodige kennis aan je materiaal, uiteen halen kan iedereen, maar weer correct in elkaar zetten blijkt vaak een probleem. Tevens vervalt dan de garantie van de fabrikant!
  • Ga niet blindelings van de correcte werking van je materiaal uit, controleer het voor je het water ingaat.
  • Met siliconenvet houd je o-ringen soepel, doch een teveel vet zorgt voor lekkage, dun aanbrengen dus.

 

Hieronder kunt u doorklikken voor meer uitleg over duikmaterialen en waar op te letten.

  1. Duikbril
  2. Snorkel
  3. Vinnen
  4. Duikfles
  5. Trimvest
  6. Ademautomaat
  7. Duikpak
  8. Loodgordel
  9. Manometer
  10. Duikcomputer