Trimix

Wat is Trimix eigenlijk?

Trimix is elk mengsel van stikstof (nitrogen), zuurstof (oxigen) en helium. Bij de aanduiding van een trimix mengsel wordt altijd als eerste het percentage zuurstof en dan het percentage helium neergezet. De rest is dan stikstof. Bijvoorbeeld: Trimix (of Tx) 10/40. Dit mengsel heeft 10% zuurstof, 40% helium en 50% stikstof.

Wat zijn de voordelen van Trimix?

Zoals je weet van je Nitrox opleidingen wordt de maximale diepte meestal bepaald door de partiele druk van zuurstof: die mag nooit groter worden 1,6 bar. Wanneer je dus met lucht zou duiken naar grote diepte, dan ga je over die partiele druk heen. Daarnaast heb je op die grote dieptes dan al lang last van hevige stikstofnarcose (vanaf 30 meter). Je zult dus een zodanig mengsel voor die diepte moeten samenstellen, waarbij je geen last krijgt van zuurstofvergiftiging en ook niet van stikstofnarcose. Wanneer je dan de juiste percentages zuurstof en stikstof in je mengsel hebt bepaald vul je de rest aan met helium. Dat is een inert gas zonder noemenswaardige giftige en narcotische bijwerkingen. Wanneer je alleen helium en zuurstof zou mengen dan wordt er van Heliox gesproken (maar dat is dus geen trimix). Heliair is helium dat “opgetopt” wordt met lucht.

Wat zijn de nadelen van Trimix?

Eigenlijk geen: het is alleen duurder en omdat je Trimix alleen voor hele diepe duiken gebruikt heb je wel zeer goede apparatuur nodig, die bovendien dubbel is uitgevoerd. Het plannen van een duik wordt wat moeilijker vergeleken met een gewone luchtduik of een nitrox duik. Omdat je zo diep gaat maak je lange deco stops op gassen met een hoog zuurstofpercentage. Hier komen dan de Nitrox nadelen om de hoek kijken.

Heb ik speciale apparatuur en flessen nodig voor Trimix?

Nee: zolang je onder de 40% zuurstof in een trimix mengsel blijft heb je geen speciale apparatuur nodig. Wanneer je Trimix mengsel geblend gaat worden (waarbij met 100% zuurstof wordt gewerkt) heb je wel zuurstof zuivere flessen nodig. Hiervoor geldt hetzelfde als bij Nitrox.